FinTech İstanbul-FinTech Hive İşbirliği ve Dubai FinTech Ekosistemine Giriş
FinTech İstanbul ve DIFC FinTech Hive arasında imzalanan MoU ile Dubai ve İstanbul arasında FinTech alanındaki ilk köprü kurulmuş oldu.
FinTech İstanbul olarak, 11 Mart’ta Dubai International Financial Centre (DIFC) tarafından ikincisi düzenlenen Global Financial Forum’a (GFF) FinTech Ekosistemini temsilen davet edildik. Finansal hizmetler sektöründe çalışan 700'den fazla kişinin katıldığı toplantı gündeminde aynı zamanda Türkiye ve Dubai FinTech Ekosistemleri arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla, FinTech İstanbul ve FinTech Hive arasında bir de İyi Niyet Anlaşması (MoU) imzalanması söz konusuydu.
DIFC, 2019 Mart Global Financial Centres Index (GFCI) içinde bir yılda 15. sıradan 12. sıraya yükselmiş durumda. FinTech Hive, DIFC bünyesinde FinTech, InsurTech, RegTech ve Islamic FinTech girişimlerine fayda sağlamak amacıyla kurulmuş bir Hızlandırma Programı. Özellikle büyük potansiyel vadeden Orta Doğu, Afrika ve Güney Asya (MEASA) bölgelerinde faaliyet göstermek isteyen girişimleri hedefliyor. Sunduğu Co-Working ortamı, güçlü program ortakları, mentorları, yatırımcı ilişkileri ve belki de en önemlisi, regulatory sandbox ortamı ile bölgedeki girişimler için cazibe merkezi haline gelmiş durumda.
Global Financial Forum’un açılış konuşmasında DIFC Valisi Essa KAZIM, DIFC’de varlık yönetimi büyüklüğünün 424 Milyar USD boyutunda olduğunu, ki bu rakamın Körfez İşbirliği Ülkelerinin (GCC) toplam GSMH’lerinin yaklaşık %30'una denk geldiğini belirtti. Varlık yönetiminin, Emirliğin GSMH’si içindeki oranının da son beş yılda %3'ten %3,9'a yükselmiş durumda olduğunu belirten Kazım, bu artışta en önemli rolü ekosistemin işleyişinde ve özellikle hukuk ve regülasyon alanlarında ortaya koydukları iyileştirme sayesinde elde ettiklerini vurguladı.
GFF’de aynı zamanda Middle East Venture Partners (MEVP) ve Wamda Capital’in 10 Milyon USD’lik DIFC FinTech Fonu’nu yönetecekleri de duyuruldu. Bu fon özellikle bölgede faaliyet gösterecek kuluçka veya büyüme aşamasındaki FinTech startuplarının gelişimi için kullanılacak.
GFF kapsamında Birleşik Arap Emirliği’nde (BAE) girişimciliğin desteklenmesi ve Dubai FinTech Ekosisteminin gelişimi için de birçok girişim yapıldı. Bu kapsamda, DIFC içinde kurulmuş olan ve bölgenin ilk ve en büyük hızlandırma programı olan FinTech Hive ile FinTech Saudi, FinTech District (Milano) ve FinTech İstanbul arasında ayrı ayrı MoU’lar imzalandı. Bu sayede FinTech Hive ile 14 FinTech Hub’ı arasında stratejik işbirliği kurulmuş oldu.
Bu yıl GFF’in ana temasını oluşturan FinTech, BAE içinde özellikle Dubai ve Abu Dhabi için öncelikli yere sahip. Finansal teknolojilerin yarattığı yeni trendler, olanaklar ve demografik değişimler MEASA bölgesi için vazgeçilmez önceliklerden. FinTech İstanbul ile DIFC FinTech Hive arasında imzalanan MoU ise bölge ile ülkemiz arasında kurulacak köprünün temellerini oluşturmakta. Yaptığımız görüşmelerde, ülkemiz FinTech Ekosisteminin bölgedeki yatırımcılar tarafından bilindiğini gördük. Özellikle yetenek, bankacılık ve finans bilgisi (özellikle hem geleneksel ve hem de islami finans konusundaki bilgi ve tecrübe), kriz yönetimi tecrübesi, yaratıcılık, iş yapma disiplini, proje yönetme yetkinlikleri, bölgeye yakınlık (fiziksel ve kültürel) ve işgücü maliyetleri (yetenekli ve genç bankacılık-finans sektörü çalışanları) dikkate alındığında finansal teknoloji alanında faaliyet gösteren girişimcilerimizin diğer ülke girişimcilerinden ayrıldığı en önemli noktalar olduğu belirtildi.
BAE’de Türkler
Dubai’de önemli bir görüşmeyi Dubai Başkonsolosluğumuz’da gerçekleştirdik. Dubai Başkonsolosumuz Sn. İlker KILIÇ, Ticari Ataşelerimiz ve T.C. Yatırım Ofisi temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde, ülkemizden gelen girişimcilerin ülkede birçok alanda faaliyet gösterdikleri, ancak Finansal Teknolojiler alanının yine öncelikli alanlar arasında yer aldığı vurgulandı. Ülkede yaklaşık 15.000 Türk’ün görev yaptığını öğrenmek ise ayrıca şaşırtıcı oldu.
Özellikle bankacılık ve finans alanlarında çalışan Türkler çoğunluğu oluşturmakta. Bunlardan en önemlilerinden biri olan ve Emirliğin en büyük bankalarından biri olan Emirates NBD’de “Head of Fintech Integration & Innovation Lab” görevini üstlenen Görkem ÇOKÇETİN bizi bankasına davet ederek, bankasının FinTech startupları ile gerçekleştirdiği işbirliği modelini ve inovatif çalışmaları aktardı. Burada karşılaştığımız en büyük sürpriz ise kendisi ile bizi bekleyen 15 Emirates NBD Türk çalışanı oldu. Bankanın inovasyon, teknoloji, uyum ve regülasyon gibi stratejik alanlarında üst düzeyde görev yapan Türkler ve yaptıkları çalışmalar bizlere gurur vesilesi oldu.
FinTech İstanbul ve FinTech Hive Köprüsü ile Dubai’de FinTech Girişimleri için Fırsatlar
BAE ve özellikle Dubai, ülkenin gelişim alanları içinde Finansal Teknolojiler alanına özel bir önem vermekte. Bunun en önemli örneğini özel bir bölge olan DIFC içinde oluşturduğu FinTech Hive hızlandırma programı ve onu destekleyen yatırımlarla ortaya koymakta. FinTech, InsurTech, RegTech ve Islamic FinTech alanları bölgede şu anda oldukça revaçta. İslami FinTech konusunda ülkemizin en büyük avantajı, Katılım Bankacılığı ve Katılım Sigortacılığı regülasyonuna sahip olmamız, bu alanda faaliyet gösteren bankalarımızın varlığı ve tabii ki bu alanda bilgi ve tecrübeye sahip kalifiye insan kaynağımız. Ülkemizden çıkan birçok inovatif katılım bankacılığı ürün veya hizmeti bugün uluslararası alanda kabul görmüş ve “ihraç edilmiştir”.
FinTech girişimcilerimiz açısından bölge fırsatlarının değerlendirilmesi önemli. Özellikle yukarıda belirttiğim alanlarda iş modeli olan girişimcilerimizi, FinTech İstanbul ile FinTech Hive arasında kurulan köprü vasıtasıyla Dubai ekosistemi ile buluşturmak güzel fırsatların ortaya çıkması açısından önem taşımakta. FinTech Hive Hızlandırma Programı sayesinde, Dubai FinTech ekosistemine giriş süreci test, mevzuat ve uyum açısından kolaylaştırılarak, yatırımcılarla buluşma ve yatırım çekme olanakları artmış olacaktır.